Ooperisolistide kulinaarsed aariad
29. juunil, Tartu linna päeval toimuva Ooperisümbioos 3 raames esitlevad 14 Tartu restorani ja kohvikut lõunatundidel armastatud ooperilauljate kulinaarseid lemmikuid.
Oma kulinaarsed aariad laulsid peakokkadele inspiratsiooni ammutamiseks ette sopranid Karmen Puis, Pirjo Jonas, Maria Listra, Merle Jalaka ja Janne Ševtšenko, metsosopranid Valentina Kremen ja Juuli Lill, tenorid Rasmus Kull ja Reigo Tamm ning baritonid Simo Breede, Jaan Willem Sibul ja Tamar Nugis.
Kavas-menüüs:
Kohvik Cookbook ning Vanemuise ooperisolist Rasmus Kull esitlevad:
Päevapraad: „Tahad part, sina, apelsinimajja?” (R. Kull) ehk pardifilee apelsinikastmes kuskussi, kirsstomati ja värske salatiga
Päeva supp: „Kõhus lammas, õhusammas – tõhus sammas.” (R. Kull) ehk värskekapsasupp lambalihaga
Päevapraad 4.90 €
Päeva supp 3.20 €
Gustav Gastro Cafe ja Vanemuise ooperisolist sopran Pirjo Jonas esitlevad:
Pearoog: Õrn, võis hautatud kaheksajalakombits tsitruselise salsa, toorjuustukreemi ja granadilli kastmega 12.40 €
Magustoit: Laimi-mango marmorkook 2.75 €
Mõlemad road on Pirjo erilised maitselemmikud! Sopranile kohaselt õrnad ja särtsakad!
Pakkumine kehtib: 29.06–01.07
Restoran Meat Market ja sopran Maria Listra esitlevad:
Pearoog: Laulust rõkkav kanarind, saatjaks toekas pasta
Päevapakkumine 5.90 €
Cafe Truffe ja RO Estonia ooperisolist tenor Reigo Tamm esitlevad:
Pearoog: Ooperilaulja Reigo Tamme lemmik – lasanje
Magustoit: Parimate Tenorite Tiramisu
Pearoog 5.00 €
Magustoit 3.00 €
Restoran Umb Roht ning Vanemuise ooperisolist sopran Merle Jalakas esitlevad:
SOPRANI SALAT KOLORATUURIDE JA RIKKALIKE LÕPUKAUNISTUSTEGA!
Roheline salat kitsetoorjuustu, pirnide ja röstitud india pähklitega, serveeritud täisteraleiva ja võiga.
Kõrvale võib lubada endale ka klaasikese vahuveini nagu primadonnadele kohane!
Nii nagu lauldes peavad koloratuurid olema kerged ja õhulised on ka see salat täis kergust, peeneid nüansse, temperamenti ning kordumatut iseloomu. Sale kehakuju on garanteeritud!
Päevapakkumine 5.00 €
Püssirohukelder ja Vanemuise ooperisolist metsosopran Valentina Kremen esitlevad:
Valentina Kremen ja ooper – sama lahutamatu kui ooper ja Itaalia. Sellepärast pühendame selle päeva Itaaliale. Ja Itaalia – see on salaami, päikesekuivatatud tomatid ja ricotta. Kui see kõik kokku segada, saame suurepärase itaalia talupojaliku piruka, mis maitseb ka põhjamaises suves hästi.
Magusaks suutäis õhkõrna beseed, espressokreemi ning amarettos marineeritud kirsse.
Üksainus suutäis ja kõrvus hakkab helisema „Rigoletto”!
Praad 4.00 €
Magustoit 2.00 €
Komplektina 5.20 €
Kohvik Gaudeamus ja metsosopran Annaliisa Pillak esitlevad:
„Koloratuursed liuglemised Läänemeres” – Läänemerre eksinud ahjulõhe, sidrunikastme, tsitrusesalati ja aedviljariisiga.
Praad: 4.00 €
Kohvik-restoran Werner ja Vanemuise ooperisolist sopran Karmen Puis esitlevad:
Pearoog :
Sopran Karmen Puis eelistab eelkõige eestimaiseid maitseid, milles leidub pisut särtsakust, niisiis pearoog:
RÄIME RAPSOODIA ehk krõbedaks praetud räimed ruccola, röstitud peedi, sibula marmelaadi, hapukoore-kalamarja kastme ja katrulikrõpsuga.
5.00 €
Dessert:
Üks Karmeni lemmikutest ooperitest on nimekaim “Carmen”, mida iseloomustab suur armastus ja kirg, desserdiks pakume:
KIRGLIK “CARMEN” ehk basiiliku panna cotta passiooni geeli, värskete marjade ja kõrvetatud valge šokolaadiga.
3.00 €
Café Shakespeare ja Vanemuise ooperisolist bariton Jaan Willem Sibul esitlevad:
Armastan vahetevahel kodus kokata. Mida siis ooperilauljad keedavad-küpsetavad? Kui mulle külla tulete, siis pakun kolmekäigulise lõuna. Et kala on mu lemmik, pakun esimeseks:
Koorene porru-lõhesupp
Ooperi sünnimaa on Itaalia. Seetõttu valmistan pearoaks itaalia köögi pärlite hulka kuuluva maitsva toidu, mida nautisid rikkad ja mõjukad kaupmehed juba renessansajal:
Lasanje
Magustoit peab olema kerge ja maitsev. Valmistaksin teile maitsestamata jogurti, toorjuustu, digestiivküpsiste ja eesti maasikatega kaunistatud kihilise:
Kook pokaalis
Päevasupp 2.60 €
Päevapraad 3.90 €
JOP Antonius ja metsosopran Tuuri Dede esitlevad:
Pearoog: Mozzarellaga üleküpsetatud kanarind värskete eestimaiste röstitud tomatite ja rukolapestoga
Roog on inspireeritud Tuuri Dede itaalia köögi armastusest – mozzarella di buffala, pasta, pizza (con prosciutto crudo!), tiramisu… Tuuri on Itaalias elanud, õppinud tundma itaalia keelt ja kultuuri ning lisaks maitse-eelistustele mängib see rolli ka igapäevatöös, kuna suur osa ooperilaulja repertuaari on just itaalia keeles.
Päevapraad 4.50 €
Vilde ja Vine ja RO Estonia ooperisolist metsosopran Juuli Lill esitlevad:
Juulikuu lill on rukkilill. Juunikuu viimasel tööpäeval ja Tartu Linna Päeval pakub Vilde ooperisolist Juuli Lille rõõmuks päevarooga „Rukkilille kana” – mee-ingverimarinaadis kana lisandiks riis, koorene kaste ja värske salat. Kaunistuseks rukkilill!
Päevapakkumine 4.50 €
Restoran Polpo ja bariton Tamar Nugis esitlevad:
„Kolmehäälne porgand“ ehk röstitud porgand, porgandikreemi ja puruga 4.50 €
„Toekas ja ürdine Javert’i sissejuhatus Prantsuse kööki“ ehk veisehautis tomati ja selleriga.
Roog on inspireeritud Tamar Nugise rollist muusikalis „Hüljatud“ 5.90 €
„Veatu kooskõlaga pasta ja lõhe“ ehk koorene lõhepasta 4.50 €
Restoran Ylicool ja RO Estonia ooperisolist sopran Janne Ševtšenko esitlevad:
YliCool kulinaarne aaria:
Janne Ševtšenko lemmik „Värskuse harmoonia”
Värske salat basiiliku, ruccola, banaani, granaatõunaseemnete ja grillitud kitsejuustuga.
Magustoiduks „Eliza unelm” – inspireeritud Janne ooperirollist.
Päevapakkumine on menüüs reedel, 29.06 kell 12:00–16:00.
Lisaks YliCool käsitöösai kuivatatud puuviljade ja seemnetega, ürdivõi ning valik maitsevett.
Kohvik Krempel ja Vanemuise ooperisolist bariton Simo Breede esitlevad:
Päevapraad: Baritoni burger
Mõnus kõhtutäis – omaküpsetatud kuklil soleerib veiseliha balsamicokastmes sibula, peekoni, juustu, tomati ja avokaadoga. (Simo isiklik retsept!) Burgeri kõrval ahjujuurikad. Lisaks täidavad koogikappi erinevates põnevates helistikes magusad maitsed Krempli koogimeistritelt.
Restoram Fii lõunasöök elava muusika saatel:
Aeg:12:00
Lõunasöök elava muusika saatel.
Muusikalise elamuse toob Teieni Elleri kooli õpilane Stella Päri.
Lõunamenüü:
Sealiharull värske kartuli ja seenekastmega 6.00 €
Suitsukanapasta 6.00 €
Läätse–lillkapsa tacod 63°munaga 5.00 €
Röstitud kitsejuustusalat seemnetega 4.50 €
Vürtsikas kana Tom Kha 4.00 €